sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Dislalia

Dislalia

Dislalia este o tulburare de pronuntie (de articulare) provocata de afectiuni organice sau functionale ale organelor periferice ale vorbirii si care consta in imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete (combinatie de sunete).In vederea pronuntiei corecte organele fonoarticulatoare adopta anumite pozitii, miscari pentru fiecare sunet. Miscarile fiecarui organ ce participa la pronuntia unui fonem se numesc articuleme.Pronuntia este activitatea motrica de a exprima verbal sunetele unei limbi si este socotit a fi corecta atunci cand se respecta baza specifica de articulare a limbii respective. In acest sens vorbirea dislalicului reprezinta o abatere de la normele de articulare a limbi.

Malformatiile organelor periferice ale vorbiri: buze, limba, maxilare(prognatismul, implantarea defectuoasa a dintilor, malformatii ale limbii: microglosie, macroglosie, anchiloglosie, frenul limbi prea lung sau prea scurt).Leziuni organice ale analizatorului auditiv; insuficienta atentiei auditive privind propria vorbire.Incurajarea vorbiri gresite, imitarea unor modele defectuoase.

Deficiente ale auzului fonematic.Dislalia primeste numele de la denumirea in limba greaca a sunetului la care se adauga sufixul "ism" in cazul deformarilor si omisiunilor; in cazul inlocuiri unui sunet cu altul se adauga prefixul "para". Exemple de deformari si omisiuni ale sunetului: "B- betacism", "C- capacism", "D- deltacism", "F- fitacism " "G- gamacism", "L- lamdacism", "P- pitacism", "R- rotacism", "S- sigmatism", "V- vitacism". Exemple de inlocuiri ale sunetului: "B- parabetacism", "C- paracapacism", "D- paradeltacism", "F- parafitacism" "G- paragamacism","L- paralamdacism", "P- parapitacism", "R- pararotacism", "S- parasigmatism", "V- paravitacism".

Mai frecvent deformate sunt sunetele din categoria sigmatismului si rotacismului.Fitacismul si vitacismul reprezentate prin alterarea labiodentalelor "f" si "v" din cauza malformatiilor buzei superioare (scurta), ale incisivilor superiori (rari sau lipsuri) sau a prognatiei (muscatura deschisa).Pentru corectarea dislaliei este necesara antrenarea organelor de articulatie pentru a deveni capabile de miscari articulatoare corecte la o viteza corespunzatoare,la o fluenta a vorbirii normale.

Aceste exercitii trebuie sa fie integrate intr-un sistem psihopedagogic organizat dat fiind faptul ca modul de articulare este defectuos, consolidat pe baza unor modele corticale care s-au format si pe baza unor procese psihice referitoare la reprezentarea auditiv motrica a sunetelor.Prin antrenare se are in vedere destramarea experientei senzorial motrice de pronuntie defectuoasa care a fost consolidata sub forma acelor modele defectuoase.

Procedeul il constituie inlocuirea modelelor mintale defectuoase de pronuntie cu modele normale prin modificari complexe atat in componenta efectoare cat si in cea receptoare aferenta. Modificarile prezinta si reprezentarile auditiv motrice cat si miscarile lor. Pentru corectarea dislaliei se folosesc metode cu caracter general si specific. In aplicarea lor trebuie sa avem in vedere anumite aspecte care tin de: Simptomatologie- tulburarile de pronuntie se pot manifesta diferit de la un subiect la altul;se iau in vedere si particularitatile temperamentale,efectele tulburarii in plan psihic.


Sursa:http://www.copilul.ro/copii-3-6-ani/dezvoltare/Dislalia-a7513.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu